Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie zPolityką prywatności dotyczącą między innymi plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Ukryj

Gaśnica kuchenna

To właśnie w kuchni mamy do czynienia z największym zagrożeniem pożarów materiałów stałych (A), cieczy i materiałów topiących się (B) oraz pożarów tłuszczów i olejów jadalnych (F). W tym pomieszczeniu zalecamy stosowanie gaśnic i urządzeń płynowych gdzie środkiem gaśniczym jest płyn ABF. Gaśnice płynowe mają największą skuteczność gaśniczą w gaszeniu pożarów z grupy F czyli palących się tłuszczy i olejów (np. rozgrzanego oleju na patelni).

Dla przykładu gaśnica kuchenna Domowa 1 może ugasić 5 litrów palącego się oleju, natomiast Domową 2 można natomiast ugasić już pożar 25 litrów oleju. Można nimi również gasić urządzenia kuchenne pod napięciem do 1000V.

Gaśnice do kuchni