Jedną z niebezpiecznych sytuacji, jaka może przydarzyć się w kuchni jest zapalenie się tłuszczu na patelni. Jak ugasić olej szybko i skutecznie? Wyjaśniamy, co należy zrobić.
Podpowiadamy, co zrobić gdy zapali się olej na patelni:
Pod żadnym pozorem nie wolno wynosić patelni z płonącym olejem na zewnątrz lub wylewać jej do toalety czy zlewu. Rączka patelni z pewnością jest mocno nagrzana – po jej chwyceniu możemy się poparzyć i upuścić naczynie na podłogę. Taka sytuacja może być tragiczna w skutkach.
Po wyłączeniu palnika, powinniśmy użyć gaśnicy. W tym przypadku dobrze sprawdzą się gaśnice do tłuszczy ABF, ponieważ zawierają dodatki pieniące i sole potasowe. W kontakcie z rozgrzanym olejem substancje ABF wytwarzają izolującą pianę, która bardzo dobrze chroni przed kolejnym zapaleniem. Gaśnice płynowe do tłuszczy są wyjątkowo skuteczne w przypadku gaszenia palących pożarów z grupy F (palących się tłuszczy oraz olejów).
Temperatura wrzenia oleju jest nieco wyższa od temperatury wrzenia wody. Nierafinowany olej rzepakowy zapali się najszybciej, ponieważ jego temperatura wrzenia to tylko 107 stopni. Okazuje się, że najbardziej wytrzymały na zapalenie jest olej z awokado – ulega zapaleniu dopiero w 271 stopniach.
Olej najczęściej zaczyna się palić, gdy zostawiamy bez nadzoru rozgrzaną patelnię. Jeśli doszło do takiej sytuacji, ważne, by nie panikować i jak najszybciej podjąć odpowiednie działania. Zachowanie spokoju w takim przypadku jest trudne, jednak może uratować nas od pożaru.
Gaszenie tłuszczu za pomocą wody może skończyć się tragicznie. Ogień może zająć nawet cały dom. Dlaczego tak się dzieje?
Woda jest lżejsza od nagrzanego oleju. Kiedy opada na dno patelni, jej temperatura wzrasta od rozgrzanego tłuszczu. Wówczas zmienia się w parę, a skoro jest lżejsza od oleju, to przemieszcza się do góry rozsiewając kropelki płonącego oleju na całą kuchnię. Skutkiem mogą być nie tylko straty materialne, ale również zagrożenie zdrowia i życia człowieka.
Mamy nadzieję, że nasze wskazówki dotyczące tego, jak ugasić olej, okazały się pomocne. Z pewnością jest to umiejętność, którą warto znać, aby zachować bezpieczeństwo w kuchni. Podpowiedzieliśmy również, jaką gaśnicą najlepiej gasić tłuszcz. Profesjonalne gaśnice do kuchni to sprzęt, w który powinniśmy się zaopatrzyć. Pamiętajmy jednak, że prewencja, czyli unikanie przegrzewania tłuszczu, jest równie ważna, aby zapobiegać takim sytuacjom.
Zobacz efekt gaszenia płonącego oleju wodą, a następnie gaśnicą domową (płynową):