Zasady BHP w kuchni - jak zachować bezpieczeństwo? - Gaśnice Domowe

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie zPolityką prywatności dotyczącą między innymi plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Ukryj

Jak zachować bezpieczeństwo w kuchni?

Zasady BHP w kuchni pomagają chronić mieszkańców przed niebezpieczeństwami. Jeśli ich nie przestrzegamy, narażamy siebie i innych na ryzyko. W tym poradniku dowiesz się więcej na temat kluczowych zasad bezpieczeństwa w kuchni.

Podstawowe zasady BHP w kuchni

Prezentujemy najważniejsze zasady BHP w kuchni.

  1. Nie pozostawiaj kuchni bez dozoru podczas gotowania. Pożar powstaje najczęściej z powodu nieuwagi.

  2. Poziom gorącego oleju w garnku nie powinien nigdy przekraczać 1/2 pojemności naczynia.

  3. Jeśli olej zaczyna dymić, wyłącz palnik i ostudź naczynie.

  4. Czyść regularnie płytę kuchenki i piekarnika, ponieważ tłuszcz i pozostałości po gotowaniu mogą łatwo zająć się od ognia.

  5. Jeśli to możliwe nie zapalaj palnika gazowego zapałkami lub zapalniczką. Bezpieczniejsze są zapalarki iskrowe.

  6. Uchwyty rondli nie powinny wystawać poza płytę kuchenki.

  7. W pobliżu kuchenki nie umieszczaj przewodów elektrycznych i przedmiotów łatwopalnych.

  8. Przewodów i urządzeń elektrycznych nie umieszczaj w pobliżu wody.

Gaśnica

W gaśnice zwykle wyposaża się samochody, miejsca użyteczności publicznej, biura czy pomieszczenia techniczne. Nie każdy ma świadomość, że jest to sprzęt, który warto zakupić również do mieszkania. W domu istnieje ryzyko pożaru materiałów stałych, cieczy i materiałów topiących się. Może dojść również do pożaru tłuszczów lub olejów jadalnych. Gaśnice do kuchni oferowane przez Ogniochron pozwolą szybko ugasić pożar, jeśli dojdzie do wypadku. W ten sposób zachowamy bezpieczeństwo w kuchni oraz innych pomieszczeniach.

Czujnik czadu

Jeśli w Twojej kuchni znajduje się kuchenka gazowa, pamiętaj, by zaopatrzyć się w czujnik czadu. Dlaczego to takie ważne? Czujnik jest w stanie szybko wykryć bezzapachowy i niewidoczny tlenek węgla. W ten sposób chroni domowników przed zatruciem gazem, co niestety często kończy się śmiercią. Czujnik czadu pomoże Ci zachować zasady bezpieczeństwa w kuchni.

Układ mebli

Może się wydawać, że zagrożenia w kuchni związane są wyłącznie z kontaktem z ogniem, gazem czy elektrycznością. Okazuje się, że źle dobrane meble również zwiększają ryzyko wypadku. Przede wszystkim unikajmy mebli z ostrymi kantami – lepiej zdecydować się na łagodne zaokrąglenia. Wówczas w przypadku uderzenia, uraz będzie mniejszy. Warto również zdecydować się na otwieranie dotykowe – szafka bez uchwytów jest bezpieczniejsza, ponieważ nie ma wystających elementów.

Zadbaj o bezpieczeństwo dziecka

Zasady BHP w kuchni są szczególnie ważne, jeśli w domu jest dziecko. O czym powinniśmy pamiętać w takiej sytuacji?

  • zawsze nadzorujmy dzieci podczas przygotowywania posiłków;
  • potencjalne niebezpieczne narzędzia, urządzenia i substancje powinny być niedostępne dla dzieci (np. ostre noże, blender, substancje chemiczne);
  • możemy zaopatrzyć się w dodatkowe zabezpieczenia, takie jak osłonki na palniki.

Podsumowanie

Bezpieczeństwo w kuchni jest priorytetem, który powinien towarzyszyć każdej aktywności kulinarnej. Przestrzeganie zasad BHP w kuchni, odpowiednie wyposażenie oraz umiejętność radzenia sobie w sytuacjach kryzysowych są kluczowe dla bezpieczeństwa – Twojego oraz domowników.

zobacz gaśnice do kuchni