Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie zPolityką prywatności dotyczącą między innymi plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Ukryj

Jak zachować bezpieczeństwo w kuchni?

  1. Nie pozostawiaj kuchni bez dozoru podczas gotowania. Pożar powstaje najczęściej z powodu nieuwagi.

  2. Poziom gorącego oleju w garnku nie powinien nigdy przekraczać 1/2 pojemności naczynia.

  3. Jeśli olej zaczyna dymić, wyłącz palnik i ostudź naczynie.

  4. Czyść regularnie płytę kuchenki i piekarnika, ponieważ tłuszcz i pozostałości po gotowaniu mogą łatwo zająć się od ognia.

  5. Jeśli to możliwe nie zapalaj palnika gazowego zapałkami lub zapalniczką. Bezpieczniejsze są zapalarki iskrowe.

  6. Uchwyty rondli nie powinny wystawać poza płytę kuchenki.

  7. W pobliżu kuchenki nie umieszczaj przewodów elektrycznych i przedmiotów łatwopalnych.

  8. Przewodów i urządzeń elektrycznych nie umieszczaj w pobliżu wody.

zobacz gaśnice do kuchni